زناشویی

صیغه موقت چه شرایطی دارد؟

5
(2)

ازدواج موقت یا صیغه موقت، نوعی از ازدواج است که با خواندن خطبه صیغه به وقوع می‌پیوندد و نتیجه آن محرمیت زن و مرد به یکدیگر است. در این نوع ازدواج، مدت زمان صیغه و میزان مهریه زن مشخص باید باشد. در صیغه موقت عمدتاً به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد و زن و مرد از هم ارث نمی‌برند. این ازدواج معمولاً براساس شرایط خاصی مانند نیاز به ازدواج موقت برخوردار است و تا زمان مشخصی ادامه پیدا می‌کند. در ادامه این مقاله از هم ورک همراه ما باشید تا در مورد شرایط ازدواج موقت و متن صیغه محرمیت اطلاعات کامل به دست آورید.

صیغه دختر باکره صحیح است؟

بر اساس ضوابط شرعی، اگر دختری باکره و رشیده می‌خواهد صیغه کند، باید این کار را با اجازه پدر یا جد پدری او انجام دهد. در صورتی که دسترسی به هیچ یک از این دو نفر وجود نداشته باشد، می‌تواند بدون اجازه آنها صیغه کند. اگر دختر قبلاً ازدواج کرده باشد و بکارت او به دلیل انقضاء عقد با شوهر از بین رفته باشد، نیازی به اجازه پدر یا جد پدری ندارد. اما اگر بکارت دختر به دلیل طلاق از بین رفته باشد و این امر به دلیل اعمال شوهر اتفاق افتاده باشد، در این صورت نیز صیغه کردن بدون اجازه پدر امکان‌پذیر است، اما احتیاطاً و بر اساس توصیه‌های شرعی، بهتر است اجازه پدر را جلب کند.

روش های خواندن صیغه موقت

در خصوص روش‌های مختلف خواندن صیغه، چهار روش معمول وجود دارد. در روش اول، شخص ثالثی به نام عاقد وجود دارد که از طرفین یعنی زوج و زوجه وکالت می‌گیرد. سپس به ترتیب ابتدا به وکالت از خانم می‌گوید: “زَوَّجتُ مُوکِّلَتی (نام خانم) مُوَکَّلی (نام آقا) فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ عَلَی المَهر المَعلُوم” و سپس به وکالت از آقا می‌گوید: “قَبِلتُ التَّزویجَ لِمُوَکِّلی (نام آقا)”. این روش به واسطه عاقد، یعنی شخصی که به عنوان واسطه در این مراسم حضور دارد، انجام می‌شود و وکالت از طرفین نیاز است.

صیغه موقت چیست

روش دوم صیغه به این صورت است که آقا و خانم، صیغه مربوط به خود را می خوانند که بدین صورت است که: “زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِ الْمَعلُوم” و سپس آقا بلافاصله باید بگوید: “قَبِلتُ التَّزویجَ“. در روش دیگر عاقد از عروس می تواند وکالت بگیرد تا خود صیغه را بخواند و صیغه به این صورت جاری می شود: «زَوَّجتُ مُوَکِّلَتِی (نام خانم) نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» و بعد از آن داماد می گوید: «قَبِلتُ التَّزویج»

در روش آخر خانم از آقا وکالت می گیرد و عاقد می شود. در این صورت صیغه عقد به این صورت جاری می شود:

عروس ابتدا می گوید: «زَوَّجتُک نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» سپس بلافاصله از طرف آقا می گوید: «قَبِلتُ التزویج لموکِّلی»

عروس با اظهار رضایت خود به ازدواج با آقا، اقدام به انجام صیغه عقد می‌نماید. او با گفتن عبارت‌های زیر، این اتفاق را به وقوع می‌پیوندد: «زَوَّجتُک نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» سپس، آقا با پاسخ زیر، تایید و موافقت خود را به نکاح اعلام می‌کند: «قَبِلتُ التزویج لموکِّلی» با این گفتارها، عقد ازدواج بین دو طرف به صورت رسمی و حقوقی انجام می‌شود.

متن صیغه محرمیت بین دو نفر

برای خواندن متن صیغه محرمیت بین دو نفر، ۴ روش مختلف برای انجام آن وجود دارد. در روش اول، عاقد به نام عقد موکّلین، یعنی از زن و مرد، وکالت می‌گیرد و سپس ابتدا به وکالت از سوی زن می‌گوید: «زَوَّجتُ مُوکِّلَتی (نام زن) مُوَکَّلی (نام مرد) فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ عَلَی المَهر المَعلُوم» و سپس به وکالت از سوی مرد می‌گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ لِمُوَکِّلی (نام مرد)».

در روش بعدی، زن و مرد متن صیغهٔ محرمیت مربوط به خود را می‌خوانند. در این صورت زن می‌گوید: «زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِ المَعلُوم» و مرد بلافاصله می‌گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ».

در روش دیگر باید عاقد از طرف زن وکالت بگیرد تا صیغه عقد را جاری کند. در ابتدای کار داماد از زن وکالت می گیرد:

«زَوَّجتُ مُوَکِّلَتِی (نام زن) نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» و سپس بلافاصله از طرف خودش می‌گوید: «قَبِلتُ التَّزویج».

در روش چهارم، زن از مرد وکالت می‌گیرد و عاقد می‌شود. سپس  زن ابتدا می‌گوید: «زَوَّجتُک نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» و سپس از طرف مرد باید بیان شود: «قَبِلتُ التزویج لموکِّلی (نام زن)».

متن صیغه دائم

متن صیغه دائم برای محرم شدن زن و مرد به شرح زیر است که عاقد آن را می‌خواند و عروس و داماد به هر یک سوالات آن پاسخ می‌دهند:

“الحمد لله الذى أحَلَّ النكاح و حَرَّمَ السفاح والزنا، و آلف بين القلوب بعد الفراق و الشقاق، و آنسهم بالرأفه و الصلاح، ثم الصلوة والسلام على سيدنا محمد و آله البررة الكرام.

و قال الله تبارک و تعالی : وَ اَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَ الصَّالِحِينَ مِنْ عِبادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ (نور) آيه (32) وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً

وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (۲۱)

و قال رسول الله ( صلى الله عليه و آله 🙁 : النِّكَاحُ سُنَّتِي فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنّى و قال (ص): مَنْ تَزَوَّج

فَقَدْ أَحرَزَ نِصف دينِهِ فليَتَّقِ الله في النصف الباقي.”

بعد از خواندن متن فوق، عاقد طبق عرف سه بار از عروس سوال می‌کند که آیا با توجه به مهریه که از قبل تعیین شده است، به عقد دائم داماد درآید.

شرایط صیغه موقت چیست؟

در اسلام ازدواج موقت حلال شمرده شده است. بنابراین از نظر حقوقی و قانونی با مشکل همراه نیست. البته برخی از شرایط صیغه موقت باید در آن رعایت شود تا درست باشد که در ادامه به طور کامل تمامی شروط را بیان می کنیم.

  • در ازدواج موقت لازم نیست که شاهدی وجود داشته باشد و تنها نیاز است که مرد و زن با ازدواج موقت رضایت داشته باشند.
  • اگر مرد و زن صیغه ازدواج موقت را خود، جاری نکنند و عاقد این کار را بکند، باید ایشان بالغ باشد.
  • در هنگام عقد موقت باید مهریه تعیین شود.
  • در زمانی که عقد موقت جاری میشود، طلاق وجود ندارد و باید صبر کرد تا مدت زمان آن تمام شود یا اینکه مرد بقیه زمان را به همسرش ببخشد.
  • ازدواج موقت تنها با خانم هایی که از طریق شوهر کردن، بکارتشان از بین رفته باشد، بدون اجازه شوهر امکان پذیر است.
  • مرد می تواند زنی که در صیغه موقت او است ولی هنوز عده اش تمام نشده است را به عقد دائم خود درآورد.
  • زن نمی تواند در زمانی که صیغه موقت جاری می شود، در نکاح مرد دیگر باشد.
  • خواستگاری از زنی که در صیغه فرد دیگری است، حرام است.
  • اگر زنی که عقد دائم کرده است با مردی که قرار است که در آینده با او ازدواج کند، زنا انجام دهد؛ آن زن برای همیشه به او حرام می شود.

مهریه در ازدواج موقت باید چطور تعیین شود؟

به عنوان مهریه، یک شاخه گل رز به ارزش ۲۰ تومان به طور کامل مشخص و ثبت شده است. این شاخه گل رز دارای عنوان “گل رز قرمز با برگ‌های سبز” است. ارزش مالی این مهریه نه تنها در عنوان گل رز، بلکه در مبلغ ۲۰ تومان نیز به دقت مشخص شده و در اسناد رسمی ثبت گردیده است. همچنین، مدت صیغه به صورت دقیق مشخص شده است.

در صورتی که زوج قصد انجام عقد دائمی را دارند، مدت صیغه آن‌ها تا پایان تعیین شده باید به کاملی تمام شود. در غیر این صورت، آقا موظف است قبل از انقضاء مدت تعیین شده، بقیه مدت را به همسر خود اختصاص دهد. عدم رعایت این موضوع منجر به ابطال عقد دائمی خواهد شد. پس از جاری شدن صیغه، مسئولیت بازگشت صیغه و پرداخت مهریه به عهده آقا است. در صورت برقراری رابطه میان آقا و خانم، آقا ملزم به پرداخت کل مهریه به همسر خود می‌باشد؛ در غیر این صورت، وی مکلف به پرداخت نصف مقدار مهریه می‌شود. در این مورد می توانید از بهترین وکیل مهریه در تهران مشاوره بگیرید.

مسائل جنسی در صیغه ازدواج موقت

در ازدواج موقت، در صورت عدم قید شرط خاص، هر دو طرف مجاز به تجربه روابط جنسی و نزدیکی مشابه با عقد دائم می‌باشند. اما در صورتی که زن یا مرد در زمان عقد اعلام کند که با نزدیکی موافق ندارد، این کار انجام نمی شود تا زمانی که او موافقت نکند.این موضوع نشان می دهد که رضایت دو طرف برای صیغه موقت بسیار ضروری است. در صورتی که صیغه موقت به منظور آشنایی صورت گیرد و پدر دختر باکره این موضوع را ذکر کند، نزدیکی مجاز نخواهد بود. این نشان از احترام به مراحل آشنایی و توافق‌های اولیه با پدر دختر باکره دارد و نزدیکی به تصویب و شرایط مشخص ایشان وابسته است.

نفقه در عقد موقت

برای به دست آوردن اطلاعات دقیق در خصوص نفقه و مهریه زن در زمان عقد موقت، به ماده ۱۱۱۳ از قانون مدنی ایران مراجعه کنید تا اطلاعات جامع کسب کنید. این ماده مشخص می‌کند که مردی که زنی را به عقد موقت می‌آورد، ملزم به پرداخت نفقه نیست. برای درک کامل و دقیق تر مفاد این ماده و جزئیات بیشتر درباره حقوق و تعهدات مرتبط با عقد موقت، توصیه می‌شود که به متن کامل ماده ۱۱۱۳ از قانون مدنی مراجعه فرمایید.

در ازدواج موقت، مسئله نفقه بر اساس توافقات مستقیم بین زوجین تعیین می‌شود. این بدان معناست که طرفین می‌توانند میزان و شرایط پرداخت نفقه را به صورت مشترک و با توجه به شرایط خود تعیین کنند. این ویژگی از ازدواج موقت به طرفین امکان اختیار و تفاوت در تنظیم موارد مالی را می‌دهد.

شرایط ارث در صیغه چیست؟

در روابط زوجیت موقت، طرفین از حق توریث یکدیگر محروم هستند. با توجه به اینکه ارث‌بری در حقوق ایران از جمله قواعد آمره است و توافق برخلاف این قواعد ممکن نیست، شرط توارث در عقد موقت اعتبار قانونی ندارد. به همین دلیل، طرفین تنها مجاز به وصیت برای تاکید بر تخصیص بخشی از اموال خود (تا یک سوم) به یکدیگر هستند. اما در مورد فرزند حاصل از عقد موقت، قواعد ارث در عقد موقت حاکم نمی‌باشد. بنابراین، فرزندان حاصل از این نوع روابط موقت از هر دو والدین خود به ارث می‌برند. این موضوع بر اساس قوانین شرعی و مقررات حاکم در حوزه حقوق مدنی است.

فرق ازدواج موقت با دائم چیست؟

  • در ازدواج دائم، مسئولیت مخارج و پرداخت نفقه به عهده شوهر است، در حالی که در ازدواج موقت، زوجین می‌توانند بر اساس توافقات شخصی، جزئیات زندگی خود را مشخص کرده و پیمان‌نامه‌ای را منعقد کنند.
  • در ازدواج موقت، پس از پایان مدت معین تعیین‌شده، زوجین می‌توانند تصمیم به تمدید این ازدواج یا جدا شدن از یکدیگر بگیرند. این در مقابل ازدواج دائم که مادام‌العمر است ولی امکان طلاق نیز وجود دارد.

فرق ازدواج موقت با دائم چیست؟

  • در ازدواج دائم، زوجین حق ارث‌بری از یکدیگر دارند و این حق مادام‌العمر ادامه دارد. اما در ازدواج موقت، چنین حقی وجود ندارد و زوجین بر اساس توافقات اولیه خود، پس از پایان دوره معین، مسیر زندگی جدیدی را انتخاب می‌کنند.
  • تفاوت ازدواج موقت با ازدواج دائم در این است که ورود یا خروج زن منوط به اجازه همسر نیست، و این دو نفر می‌توانند جزئیات روابط و زندگی خود را بدون نیاز به اجازه دیگری تعیین کنند. در مقابل، در ازدواج دائم، ورود یا خروج زن به اجازه همسر وابسته است و این اقدامات تحت کنترل همسر قرار دارند.
  • در زمینه مهریه نیز تفاوت‌هایی بین این دو نوع ازدواج وجود دارد. در ازدواج دائم، در صورتی که مهر تعیین نشده باشد، اجرت المثل به زن داده می‌شود. اما در ازدواج موقت، بدون تعیین کامل مهریه، این ازدواج به شکل صحیح شناخته نمی‌شود و تعیین مهریه بخش مهم این نوع ازدواج است.
  • در هر دو نوع ازدواج، پرداخت مهریه به عهده مرد است. این پرداخت به عنوان یک تعهد مالی و نمادینی از سوی مرد در ازدواج موقت و دائم به ویژه به منظور حمایت مالی از همسر محسوب می‌شود.

دریافت مهریه بدون ثبت در دفتر

ساده‌ترین راه برای اینکه مهریه عقد موقت را دریافت کنید، ثبت آن در دفتر ازدواج است. این مورد باعث می‌شود زوجه به راحتی قادر باشد تا مهریه خود را دریافت کند. در صورتی که مهریه و عقد موقت در دفتر ازدواج ثبت نشده باشند، زن با مشکلات حقوقی ممکن است روبرو شود. در صورت عدم ثبت ازدواج در دفتر ازدواج، زن ممکن است برای دریافت مهریه نیاز به رفتن به دادگاه داشته باشد.

این عدم وجود سند رسمی ازدواج ممکن است به چالش کشیدن ادعاها منجر شود. استفاده از شهود برای اثبات عقد موقت، دارا بودن دفترچه عقد موقت و اقدامات مشابه می‌توانند به عنوان جایگزینی برای سند رسمی ازدواج موقت عمل کنند. در صورتی که ثبت ازدواج در دفتر ازدواج امکان‌پذیر نباشد، زوج می‌تواند دادخواست خود را به شورای حل اختلاف ارجاع داده و انتظار ارسال آن به دادگاه خانواده را داشته باشد. این اقدامات به طور موقت می‌توانند جایگزین سند رسمی ازدواج موقت شوند و در راه اثبات زوجیت و حقوق زن کمک کنند.

جمع بندی

اگر مرد مدت صیغه را ببخشد، باید در صورت نزدیکی با همسر، موظف به پرداخت کامل مقدار توافق شده برای مهریه باشد. در صورتی که این تعهد را نپذیرد، مطابق با اصول حقوقی، او مکلف به پرداخت نصف مبلغ توافق شده مهریه می‌شود. در این مقاله تلاش کردیم تمام آنچه که در مورد صیغه نیاز است را برای شما بیان کنیم.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین رای 5 / 5. تعداد رای: 2

هنور رای ثبت نشده است.

حدیث رباط میلی

من حدیث رباط میلی مترجم متون تخصصی در زمینه های مختلف از جمله زیبایی و سلامت هستم. تجربه حدود 4 سال در زمینه تولید محتوا و ترجمه مطالب به صورت حرفه ای تخصص دارم و در این زمینه فعالیت می‌کنم. علاقه‌مند به پیگیری جدیدترین رویدادها و اخبار در زمینه‌ها مختلف هستم و اقدام به ترجمه و ارائه آنها به شما می‌کنم. در صورتی که محتوای من را خواندید، خوشحال می‌شوم تا نظرات ارزشمندتان را با من اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *